6 de setembre

La Mort i la Donzella

Diumenge, 6 de setembre | 20,30 h | Gratuït, amb entrada reservada
Cementiri Nou d’Igualada

L’ESPAI – CAPELLA DEL ZEMENTIRI

Al Cementiri d’Igualada l’arquitectura es fon en el paisatge com si es tractés d’un element natural propi del terreny. Va ser dissenyat com un recorregut esglaonat en diferents nivells, a través d’un tall en la topografia en forma de Z.

Al segon nivell, hi trobem la capella, no finalitzada. En ella s’hi estableixen lectures de l’essencialitat de l’inacabat, degut a la materialitat i l’absència.
És una capella singular continguda en un triangle. Sense nau ni transsepte, es genera a partir de tres murs que retenen la terra. Dues grans jàsseres conformen una creu que sostenen el sòl per sobre els visitants. Al projecte s’hi van afegir quatre eixos que sostenen la creu estructural. Un d’ells, despullat; els altres tres són com personatges que custodien l’espai. Sobre ells, a la llosa, apareixen petits buidatges per la il·luminació artificial, conformant un particular cel estrellat.

No hi ha finestres; estem sota terra. Només unes incisions, al sostre i parets a la zona del vèrtex més interior del triangle, seccionen la llum del sol generant unes finestres-repises que recorden la idea d’altar. Al lateral, tres trapes -o para-sols- suren en un equilibri de serenitat, trontollen quietes, tenses i alhora
serenes, i filtren la llum.

En superfície, a l‘exterior, les formes que alimenten les entrades de llum sobresurten de la terra com volums asimètrics, sonant com un llenguatge de geometries pures per sobre l vegetació. La claraboia principal, rodona, és la que genera la llum més canviant al llarg del dia. A vista d’ocell, la capella sembla diluir-se en el paisatge. Els elements de formigó encastats en la topografia formen part del mateix; landart.

Guillem Elvira

Intèrprets

Quartet Altimira

Maria Florea, violí
Luís Peña, violí
David Andújar, viola
Mariona Tuset, violoncel

Programa

Quartet de corda núm. 14 “La Mort i la Donzella” – F. Schubert – D.810

I. Allegro
II. Andante con moto
III. Scherzo. Allegro molto
IV. Presto